Murray Park Community School

Sector: Education
Status: On site

We’ve built strong relationships with our contractors, so when Derby City Council approached Wates Construction with expansion plans for Murray Park Community School to meet the demand for school places, they immediately turned to us as designers. We worked with Wates on Bluecoat Academy Primary, a collaboration that delivered a successful and award-winning school for the city of Nottingham – on time, on budget and within Education & Skills Funding Agency (ESFA) guidelines.

About the project

The significant level of growth in primary school numbers is now having an impact on the number of secondary school places required in Derby and to meet this demand it was identified that Murray Park Community School, Mickelover, would need to expand by taking its capacity for school places from 1,100 to 1,650 across year groups 7 to 11.

As well as designing a brand new two-storey, 15-classroom block to the front of the existing school, our brief was to review and rationalise the whole site, making alterations to the current accommodation so the students could make the most of their learning environment.  Due to start on site in March, the project is set to complete in September 2019, ready for the new academic year.

Our Approach

For all our completed projects we identify lessons learned and continuously review and refine our design and engagement processes so that everything – from concept to completion – is tightened and honed, ready to move on to the next. Murray Park is no exception and it represents the fourth iteration of our full school design.

Our close relationship with Wates along with our inhouse technical expertise meant we could be smarter and more imaginative with our design by pushing boundaries with materials – getting more for a local authority budget wherever possible. In traditional brick to complement the existing music hall, the new block will bring a contemporary focal point to the school by housing the main entrance, reception and resource centre. Existing accommodation was built using the CLASP system so we’re applying aluminium windows designed to blend in, but with an added twist. We’ve accentuated the windows by giving the elevation lots of relief and pivotal elements of the building – such as the main entrance and feature corner window – will be clad in orange Trespa to enhance the brickwork.

Enabling works are already underway, preparing the site for construction which is due to start in the Summer.